Bonobolarda da İğrenme Hissi Bulunuyor mu ?


Sakin, uysal ve aşka dair liberal tutumlarıyla bilinen bonobolar, aynı zamanda yeni yiyeceklere dair de temiz olduğu sürece genellikle açık fikirli yaklaşıyorlar.Biz insanlar ise diğer primatlara kıyasla yemek konusunda daha seçici olabiliyoruz. Hatta çıtayı daha yükseklere taşıyarak iğrendiğimiz bir şeyin yanında yemeğimizi yiyemiyoruz.
Benzer yaklaşımın, bonobolarda da bulunup bulunmadığı ise Philosophical Transactions of the Royal Society B. ‘de 4 Haziran’da yayımlanan araştırmanın konusu oldu. Parazitler ve patojenler doğada her yerdedir ve pek çoğu da aldığımız gıdalar vasıtasıyla vücudumuza girmektedir. Dolayısıyla da çeşitli duyularımız sayesinde bu zararlıları saptama ihtiyacı hissediyoruz.Mevcut çalışmalar, hayvanların bu tarz tehditlere karşı kendilerini koruyacakları bir sistem evrimleştirdiklerini ortaya koyuyor: Adaptif iğrenme sistemi.Örneğin, vücut sıvıları, insanlarda evrensel iğrenme uyaranlarıdır. Yayımlanan bu yeni araştırmada, aynı tepkinin primat kuzenlerimizde de bulunduğuna dair deliller paylaşıldı.Yapılan bir dizi deneyde, bonobolara, yeni ve farklı yiyecek seçimleri sunuldu. Sunulan bu yiyecekler arasında, dışkı ve toprak bulaştırılmış gıdalar, pis bir kaynağın hemen yanına konulmuş temiz yiyecek, çürük kokusu veya dışkı kokusu bulaştırılmış besinler ve kirletilmiş yiyecekler bulunuyordu.Deneyler sırasında, bonoboların, temiz yiyecekleri mutlu bir biçimde yedikleri görülürken, herhangi bir kirletilmeye maruz bırakılmış tüm gıdalardan ısrarla kaçındıkları görüldü.Dahası, herhangi bir mikrobiyal bulaş riskine karşı gösterdikleri hassasiyet, pis kaynağın yakınındaki yiyecekten de uzak durmalarına neden olmuştur.Yapılan bu çalışmada, bonobolar, yeni gıdalara dair bir heves ve merak gösteriyorlardı. Bu da bonoboların çok fazla gıda neofobisine sahip olmadıklarını veya en azından daha önce hiç görmedikleri meyveleri otomatik olarak gıda ile ilişkilendirdiklerini gösteriyor.bulaşıcı olmama hassasiyeti ile ilişkilendirmeye çalışmadan önce, yeni bir dizi gıdaya nasıl tepki verebileceklerine dair daha fazla bilgiye ihtiyacımız var.
kaynak:https://www.sciencedaily.com/rel.../2018/06/180603193619.htm

Yorum Gönder

Copyright © Gazi Türkov. Designed by OddThemes